Янина Бендуски

Portrait Janina Benduski

Янина Бендуски е родена през 1978г. в Берлин. Завършила е Културна комуникация и Японистика в Хумболт университет (Берлин)и културология в Европейския университет Виадрина (Франкфурт). Още по време на обучението, през 2000г., започва работа като драматург и мениджър продукция. През 2006г. основава “ehrliche arbeit – freelance office for culture”, или „честен труд – офис за свободна практика в културата“, организация която събира колектив от продуценти в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. От 2006г. Янина Бендуски е член на танцово-музикалната група Oper Dynamo West, където реализира 16 проекта за градска среда. От 2009г. е избрана за член на Управителния съвет на Асоциацията на независимите театрални дейци (LAFT Association of Independent Theatre Makers ) в Берлин, а през 2013г. е избрана за неин директор. От 2012 г. е член на Berlin der Begegnung – интердисциплинарна мрежа на Einstein Foundation Berlin.

www.hrlichearbeit.de

Джордж Закинис 

zachinis

Джордж Закинис е дипломиран хидро инженер от университетите Duke и UC Berkeley в САЩ, който още в студентстките години открива своето влечние към театъра и успоредно с инжерните науки записва специалност изпълнителски изкуства и литература към университетсткия Институт по изкуства. За да затвърди посоката, след своето дипломиране, той записва и завършва магистратура по Advanced Theatre Practice в Central School of Speech and Drama, London. О сновател е на театралната компания „ohi pezoume performing arts company”, в която е артистичен директор на седем театрални продукции и мениджър на редица еправителствени проекти.

контакт: george.sachinis@gmail.com

Сабине Кок

sabine

Сабине Кок завършва актьорско майсторство в Салем, след което учи немска литература, драма, медии и философия в Университета в Киел и Тюбинген. Междувременно се занимава с експериментален театър и списва за вестник Kassandra. О т 2000 година живее и работи във Виена, като първите три години координира и изгражда интердисциплинарната програма за джендър изследвания в Университета във Виена. От 2003 година е мениджър на Асоциацията за свободен театър в Австрия (IGFreie Theaterarbeit) и успордено с това е член на борда на Cultural Council Austria, а от 2005 до 2012 е Председател на борда. През 2005, заедно с други съмишленици, основава European Off Network (EON). Участва в над 70 междуправителствени работни срещи, част от работата на осем работни групи по въпросите за мобилността, данъците, условията на труд, социалния статус и правата на артиста, социалните застраховки, финасниране, джендър въпросите и законодателството за изпълнителски изкуства.

контакт: s.kock@freietheater.at

Весела Кондакова

Весела Кондакова е консултант в областта на културата и културните проекти и програми. От 2010 г. е координатор на Културно Контактна Точка по Програма „Култура 2007—2013” на Европейския съюз. Отговаря за представянето и популяризирането на Програмата на национално ниво; осигурява съдействие в търсенето на партньорски организации и предлага техническа помощ на културните оператори. Завършила е Славянска филология в Пловдивски Университет.

контакт: kondakova@gmail.com

Андреа Обертфелт

Portrait Andrea Oberfeld_klein

Андреа Обертфелт е родена през 1977г. в Берлин. Завършила е театрални науки и история на изкуството в Университета Хумболт (Берлин). По време на обучението си работи като преподавател във факултета по История на изкуството, с фокус над терминология и история на архитектурата. По това време тя е член на няколко театрални групи, асистент режисьор и драматург. От 2008г. е един от шестимата основатели на “ehrliche arbeit – freelance office for culture” („честен труд – офис за свободна практика в културата“). От тогава тя работи като продуцент на свободна практика на национални и международни проекти в сферата на изпълни телските изкуства. Работи в тясно сътрудничество с танцово музикалната група Oper Dynamo West, пърформанс групата Labor für kontrafaktisches Denken, австрийският танцов колектив Animal Farm Collective и много други. Организира образователни семинари за културен мениджмънт и администрация в изкуството.

www.ehrlichearbeit.de

Бернхард Ойстершулте

bernhard

Роден във Вадерслох (Северен Рейн-Вестфалия) през 1962 година. Между 1982 г. и 1989 г. учи теа трални изкуства, философия и немски език в LMU, Мюнхен. Тогава е асистент-режисьор и помощник сценограф също на R. Berghaus, A. Freyer и B. Willikens. Между 1994 г. и 1996 г. е асистент режисьор в Stadtheater Heilbronn. През 1993—1994 г. и 1996—1999 г. се занимава с изследователска работа в Akademie der Bildenden Künste при проф. BenWillikens. През 1999 г. съосновава независима театрална група TART Production, а е също и артистичен асистент в Akademie der Bildenden Künste, Мюнхен. От 1997 г. живее и работи в Щутгарт като режисьор, сценограф и художник.

www.tart-produktion.de

Александър Опиц

Opitz

Александър Опиц е актьор, драматург и магистър по театрознание. От 1992 до 1994г. е директор на театър Бергтеатър в гр. Тале, област Харц, Германия. От 2002г. е административен директор на Областния съюз за свободен театър на провинция Баден Вюртенберг, а от 2006 г. е първи председател на Федералния съюз за свободен театър.

контакт: alex.opitz@t-online.de

 Джина Шербанеску

gina serbanescu 2

Джина Шербанеску е драматург, критик в областта на изпълнителските изкуства и експерт по европейски проекти. Има публикации в румънските издания Cultural Observatory, Dilemma, Theater oday, Romanian Review of Contemporary Philosophy и други. През 2008 работи по програма Cantemir към Румънския културен институт, а от 2011 година е лектор в Университета в Букурещ. Участвала е в проектите The Dance in the Mirror; Drawer 2 (Sertar 2- celebration of the memory of Trixy Checais – Romanian dancer and choreographer (1914—1990)) в сътрудничество с Националния танцов център, Букурещ; изданието «The Meaning of the Body in the Contemporary Dance».

контакт: gina_serbanescu@yahoo.com

Мари Льо Сур

Мари има диплома по Политически науки от Университета в Гренобъл (като една година прекарва в Университета в Лайпциг, Германия) и е Магистър по Право, специализирано в областта на Международните културни отношения и обмен от Университета в Лион. От 1999 до 2006 година отговаря за Отдела за Културен обмен към Фондация Азия-Европа в Сингапур и по-конкретно за обмена на млади артисти, развитие на културни политики и мрежи за професионалисти в сферата на културата. През септември 2006 година става директор на Френския културен център в Yogyakarta, Индонезия. От януари 2012 година, Мари е главен секретар на европейската мрежа On the Move и отговаря за управлението на мрежата и за нейното стратегическо развитие.

контакт:mobility@on-the-move.org

Нан ван Хойте

Нан ван Хойте е главен секретар на европейската мрежа IETM. Тя има богат 35-годишен професионален опит в областта на изкуствата и културата като драматург, генерален директор, артистичен директор, програмен директор, продуцент и журналист, както и в областта на застъпничеството за култура на местно, национално и европейско ниво. Работила е като завеждащ Международния отдел на Theater Instituut Nederland, а преди това като директор на [NES]theaters, Амстердам. От 2008 година е съ-създател и координатор на театралната програма Breaking the Silence, която работи за солидарността в пост-геноцидните области на Камбоджа и Руанда. Oт 2001 е член на борда на IETM,  от 2003 до 2006 е вицепрезидент на борда, а в 2007-ма – президент.

контакт: nan.vanhoute@ietm.org

Барбара Фридрих

bf-foto

Барбара Фридрих има дългогодишен опит в областта на танца. Започва своята кариера като създател и куратор на фестивала Tanztage Berlin (12 издания, от 1996 година). Междувременно работи като агент на танцови изпълнители зад граница и е партнъор в международния проект, финасниран от Европейската комисия – Dance Roads. От 2004 година е Директор на Tanzbuero Berlin, където работи за развитието на културните политики и застъпничество за танцовата общност в Берлин. Инициатор е на мрежата TanzRaumBerlin, към която издава вестник и поддържа едноименна онлайн платформа. В рамките на този период стартира и инициативата Inter-University Centre for Dance Berlin.
П рез 2010 година създава и става изпълнителен директор на центъра за съвременен танц Uferstudios, Берлин, разположен в бивше депо на градския транспорт, който днес разполага с 14 студиа, сцена и  специализирана библиотека.

контакт: mail@uferstudios.com