Poster with text and no logos

10 години АСТ Фестивал за свободен театър

Е, реката на времето не спира и ето ни, 10 години по-късно – всичко е толкова различно и същевременно толкова същото…

10 години АСТ Фестивал като събирателна точка, форум, витрина, университет, мост към други страни и култури, генератор на идеи, сцена за обмен, лобиращ инструмент за каузите на независимата сцена, акушер при раждане на арт-център, хранителна среда.

За 10 години на АСТ Фестивал: близо 100 български спектакъла, направени на проектен принцип, 20 чуждестранни продукции, 3 копродукции, близо 600 чуждестранни гости, над 70 уъркшопа, работни срещи, майсторски класове, дискусии, кръгли маси.

Започнахме през 2011, напипвайки в тъмното, и събрахме всички ЯЙЦА ОТ СВОБОДНИ КОКОШКИ със силното желание да си докажем, че тук в България ние, свободните артисти, съществуваме.

На следващата година с желание и другите да видят, че съществуваме, извикахме ДВЕ като заклинание, защото едно хубаво нещо, ако се случи само веднъж, може и да не се повтори, но ако се случи два пъти – със сигурност ще има и трети…

И третият не закъсня. През 2013, когато сесии за подкрепа на независими проекти в държавата нямаше, Фестивалът се гмурна в пустинята с ДОБАВЯНЕ НА СТОЙНОСТ и продуцира сам три творчески идеи.

През 2014 призовахме и преживяхме голямото предизвикателство и училище – АСТ Фестивал стана артистичната програма на най-голямото международно театрално събитие в историята на България – срещата ПРОСТРАНСТВО ЗА ПРОМЯНА в София на световната мрежа IETM.

На следващата година като „награда“ за доброто ни изпълнение бяхме наказани отново със субсидийна суша. Така Фестивалът, оказал се в странното нашенско ПЕТО ИЗМЕРЕНИЕ, едва-едва се случи.

Затова пък 2016 беше историческа! АСТ Фест стана международен, излязохме на качествено ново ниво и поканихме всички на БАЛ С КАСКИ.

В търсене на кои сме, къде сме, на новото, различното, на експеримента и ефимерността на сценичната магия преминаха 2017-та с ВРЕМЕННА РЕАЛНОСТ и 2018-та с POST POST, утвърждаващите ни като европейски фестивал!

А предвкусвайки климатичните промени, топлоцентрали и южни ветрове, миналата година прошепнахме заедно ВСЕ ПО-ТОПЛО.

И така влетяхме в 2020 – Червената къща затвори, Топлоцентралата се строи, революционни неща се случват най-накрая в културните ни политики… замислихме грандиозен юбилей и много гости, но ни застигна пандемичен циклон, карантина, дъждовно лято – посмирихме се, но не спряхме, защото точно сега вярваме, че е важно да разнищим един вечен конфликт, който ни вълнува – ЕГОСИСТЕМА/ЕКОСИСТЕМА.

 

Добре дошли на АСТ Фест #10 – територията на свободния творчески импулс и осъзнаването му!

В това юбилейно издание, наред с изпълнителската програма, ще си дадем пространство за структурирани срещи–разговори след всеки спектакъл – ще говорим за естетики, за екосистеми, за промените около нас и креативното им осмисляне и доизмисляне. Ще спазваме и мерки, но на живо, няма как, това е магията на изпълнителските изкуства.

АСТ Фестивал за свободен театър 2020 ще бъде от 17 до 24 октомври.

Към програмата от събития.