ИНА ДУБЛЕКОВА
(съосновател на Културна фондация А25, културолог, социолог, автор на текстове и интервюта за български и международни издания за театър и съвременна култура, пиар експерт в областта на сценичните изкуства и комуникацията на културни събития)

 

Как би обобщилa себе си в 280 символа – или иначе казано, в един twitter пост?

С отказа си да се обобщя или сведа до тази формула, дължащ се на вътрешната ми съпротива спрямо прекомерната й употреба, превръщането й във водеща структура на мисълта и подредба на изказа 🙂

Какво те провокира да се включиш в журито на АСТ Фестивал 2018?

Мотивите са много, разбира се, но със сигурност най-силният е желанието ми собствената ни среда да се променя, движи и развива. Да става все по-храбра, по-категорична, по-достойна, по-уважавана и зачитана от институциите, по-близка и важна за публиката, и обществото като цяло. А съвременната мрежа от взаимовръзки е изтъкана така, че фестивалите са един от водещите формати с потенциал, концентрирано и ударно да изказват тези и да водят до промяна. АСТ Фестивал започна точно с такъв заряд през 2011 г., затова се надявам, че този ток продължава да тече по жиците му и през тази година ще захрани подобаващо полето.

Кой е АСТивният елемент в принципа на твоята селекция?

АСТивна геометрична форма, нарисувана на ум. Причудливият, постоянно изменящ се многоъгълник, който тя образува, се очертава между точки като собствена мяра, качество, дълбочина, височина, широчина, промисленост, добросъвестност, смелост, лудост, вяра и устрем, и оживява по неповторим начин всеки път на сцената. Важно е голяма част от тези компоненти да присъстват и да работят добре – не просто сами по себе си, но и в съотношение един с друг.

Какъв е пулсът на изпълнителските изкуства днес?

В България, Европа или по света? Ако трябва да обобщим и за трите контекста едновременно – неравномерен. Предизвикателствата са много, външните фактори все по-разнородни, вътрешните структури бързо се менят. Но хубавото е, че изпълнителските изкуства не губят свойството си да предизвикват учестен пулс, сърцебиене и аритмия на всички замесени. А какво по-хубаво от това да чуваш как ти пулсира кръвта в ушите от емоционално-интелектуално вълнение?

Каква е post post реалността за теб?

Предреалност на нещо следващо. Познавателен инструмент, който ни позволява да направим моментна снимка на настоящето. Разноцветно кубче с листчета Post-it, на които могат да се напишат много неща или пък да се обрисуват с разлепянето им.