AСТ Фестивал за свободен театър #8

                                                                          под надслов: POST-POST

                                                  oт 19 до 25 октомври 2018г. в гр. София, България

                             

 

“Племенните общества живели в един установен цикличен свят, земеделците от библейските времена имали понятие за „преди“ и за „след“, работниците от вселената на часовниковия механизъм отброявали времето с тиктакане. Ние, съществата от дигиталната ера, мерим времето, както се мери пулс.”
 Дъглас Рушков

Уморени от тривиалното и в търсене на изненадващото обявяваме начало на осмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър. POST-POST време на непознатото. За осма година театралната платформа е в търсене на новите форми и експеримента в изкуството.

POST

Какъв е пулсът на света днес? Каква е честотата му? Измерим ли е този ритъм изобщо? Къде стоим в тази паяжина от постове – през съзвездия от смисли като „постмодернизъм“, „постдраматично“, „постдигитално“, до постовете в социалните мрежи, оплитащи ни в безкраен поток от информация? Ние не знаем, но опитваме, търсим, откриваме.

POST

И някъде между безкрайните кликове, откриваме на живо. С 8 български представления (от последната година) и 4 международни театрални спектакъла от Германия, Франция, Израел и немско-балканска копрудукция. Със съвременно, будно, смело изпълнителско изкуство.

POST

АСТ Фестивал ежегодно представя съвременния театър, танц и пърформанс – като ярки представители на времето на откривателство, без да запитва дали те са отговори или въпроси.

POST

Ще отбележим 50-годишнината от важната за света ни 1968-ма година с голяма публична дискусия и спектакъл „Невидимата република“, направен в копродукция с една от водещите берлински независими групи.

POST

Ще отмерим нов театрален пулс с два Майсторски класа за свободните артистис провокативната пърформанс – танц компания United Cowboys  (Холандия) и екипа на Nullo Facchini с Cantabile 2 (Дания) с техния оригинален „human specific” театър.

POST

Ще погледнем към есента на 2019 с нова работна група подготвяща първите стъпки на очаквания с огромно внимание Център за съвременно изкуство “Топлоцентрала”.

POST

Ще обрисуваме различията при белези на прилика със срещата “Европейската карта на свободния театър” и представим реализиращия се мащабен и амбициозен проект за единна Европейска асоциация.

POST

Ще откриваме и още много. Но на тази страница нямаме достатъчно символи, за да продължим.

POST
POST
DELIVERED
SEEN

АСТ Фестивал за свободен театър 2018 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд култура. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България, Френски културен институт България и Посолство на Държавата Израел.

АСТ Фестивал #8 се реализира в партньорство с ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Театрална компания МОМО, Фондация „Арт офис” и Performing Arts Festival Berlin.