БИЛЯНА ТАНУРОВСКА-КЮЛАВКОВСКИ / Македония /

модератор на Open Space

Биляна Тануровска е културен мениджър, който активно участва в независимата културна сцена на Балканите. Тя е съосновател и ръководител на „Lokomotiva”; съучредител е на регионалната платформа NOMAD Dance Academy и е в управителния съвет на Jadro – асоциация на независимите културни сцени в Македония. Биляна инициира и управлява различни проекти и програми в сферата на съвременните изпълнителски изкуства, културната политика и международното сътрудничество; пише статии, участва в редакцията на редица списания, книги и публикации. Биляна Тануровска – Кюлавковски преподава във Факултета за музикални изкуства в Скопие, води лекции и семинари по управление на проекти, културна политика и регионалното сътрудничество. Притежава бакалавърска степен по история на изкуството и магистърска степен в интеркултурни връзки, мениджмънт и културна политика от университет в Белград.

 

НИКИ ТОМПЛИНСЪН / Англия /

Драматург, продуцент, културмениджър. През 1992 г. завършва История на изкуството в Манчестърския университет. По-късно – през 2002 г. – специализира с допълнителна квалификация по Сценични изкуства: Съвременен танц, в реномирания колеж „Биркбек“. Основните й професионални интереси са в сферата на културния мениджмънт на изпълнителските изкуства. От 2004 до сега работи като сценичен съветник и продуцент с емблематичните АrtsAdmin в Лондон, като успоредно с това управлява артистични и професионални програми за публични събития. В портфолиото й изпъкват колаборации с имена като Мамору Иригучи, Флоренс Пийк, Розмари Лий (с голямо участие на Лондонския танцов фестивал Dance Umbrella), Дженет Томас, Аугусто Кориери и Ема Лех.

 

ПЕЛИН БАШАРАН ХАРИСЪН / Англия – Турция /

Носителка на наградата за за културен лидер на Британското посолство за 2012 (British Council Cultural Leader), Пелин Башаран Харисън е професионалист с впечатляващ опит в сферата на културния мениджмънт и продуцирането. Има бакалавър по Изкуството в политическите науки и публичната администрация (в Технически университет на Близкия Изток , Анкара, Турция 1997- 2002) и магистърска степен по Модерна турска история (в Богазици Универистет). Днес тя е основател и директор на няколко института за създаване и изследване на изпълнителските изкуства (PARC – В Турция и Великобритания). Продуцира проекти като хореографския кино проект “Beaches”, RotterdaminIstanbul и IDANS Contemporary Dance and Performance Festival. Работи едновременно в родна Турция и Лондон, в който живее понастоящем.

 

ИРИНА ЙОНЕСКУ / Румъния /

Със сериозния си академичен бекграунд – бакалавър по Театрална антропология, магистър по Театър и постмодерна сценография и докторат на тема „Изпълнителските изкуства и обществото“ – Ирина Йонеску е една от основните фигури, свързани с румънската независима изпълнителска сцена. Има над 15 години опит в сферата на мениджмънта и маркетинг на културата. Работи в Румънския Културен Институт, а също така води лекции по културна дипломация, мениджмънт и маркетинг в Националния университет за театър и кино в Букурещ, както и в университета по изкуства в Търгу Муреш, Трансилвания. Една от основните фигури на еквивалента на АСТ Фестивал в Румъния – осемгодишния и вече международен фестивал за независими изпълнителски изкуства в Букурещ – Undercloud.

 

МИКЕЛЕ ПАНЕЛА / Италия /

Режисьор, артистичен съветник и изпълнителен директор на международния фестивал INTERCITY във Флоренция, а също така вицепрезидент на Teatro della Limonaia. Ръководител на международната дейност по европейски проекти на Teatro della Limonaia във Флоренция, Италия.Член на мрежата за изпълнителски изкуства IETM. Неговата професионална кариера започва в продуциране на съвременни театрални текстове, преводи и промотиране на новата италианска драматургия в международен план. През 2003-2004 в партньорство с Националния Кралски театър в Лондон, Микеле инициира във Флоренция Програма за международен обмен на съвременни пиеси на млади автори. Микеле Панела взаимодейства с множество театри като мениджър, артистичен съветник, актьор, режисьор и преподавател.

 

МАЙКЪЛ БАРАКИВА / САЩ /

Получава образование в двата най-престижни колежа по изкуствата в САЩ: завършва театрално и филологическо образование в колежа „Васар”, след което специализира режисура в колежа „Джулиард”, където се обучава по системата на Станиславски. В кариерата си досега Майкъл има над 40 постановки в Ню Йорк, Масачузетс, Калифорния, Ню Джърси, Кънектикът, Орегон, като сред спектаклите му има над 10 мюзикъла. Поставил е над 10 спектакъла в Ню Йорк. Водил е множество работни ателиета в престижни американски театрални институти, вкл. и в The New York Theatre Workshop. Преподавател по режисура в Университета „Фордъм” (2006-2009), а понастоящем в Ню Йорк води курсове по актьорско майсторство по системата на Станиславски.

 

ШЕЛИ БЪТЛЪР / САЩ /

Има над 30 постановки на Бродуей, Оф-Бродуей (Ню Йорк) и в страната. Асоцииран режисьор на бродуейските постановки на мюзикълите „Момчетата от Джърси” (Jersey Boys), „Момчета и момичета” (Guys And Dolls) и „Трябваше да си ти” (It Shoulda Been You).  Ръководила е разработването на над 20 нови пиеси и мюзикъли за престижни театрални компании като South Coast Rep, the Lark, Denver Center Theatre Company, the New York Musical Festival, and New York Stage and Film.

 

ГЕЙБРИЪЛ ШАНКС / САЩ /

Театрален режисьор, драматург, арт-мениджър и преподавател. Поставил е над 50 спектакъла в САЩ и Европа и е автор на 17 пиеси. Изпълнителен директор на The Drama League of New York – престижна театрална организация, насочена към подпомагане на обещаващи творци в областта на театъра (работи с над 3000 творци годишно), разработка на нови пиеси и мюзикъли (над 20 годишно), творчески резиденции в Ню Йорк, международно сътрудничество (Китай, България, Румъния). Преподавал е в следните университети и колежи: Итака, Тоусън, Мериленд, Ръджърс, Юниън. Водил е работни ателиета в повечето американски щати, както и в България и Румъния.

 

Моника Марота /Германия/

Родена е през 1973 г. в Неапол. Получава многопрофилно образование, в сферата на чуждите езици (английски и немски), литературна и театрална теория. В края на 90-те се мести от Италия в Берлин, където работи като преводач и проектен мениджър за различни театрални продукции. Работила е също така и с няколко европейски компании (Motus, Nico & the Navigators) и множество международни фестивали като Internationales Literaturfestival BerlinTheater der WeltNapoli Teatro Festival и Salzburger Festspiele. Била е част от екипа на някои от най-изтъкнатите немски театри – Thalia Theater HamburgDeutsches Theater BerlinSchaubühne am Lehniner PlatzSophiensäle и Ballhaus Naunynstrasse. От 2013 г. е проектен директор на Studio Я в Maxim Gorki Theater, Берлин.

 

Силвия Петрова /Германия/

Драматург, критик, продуцент. Завършва театрознание в Кьолн, а също и медийни науки в университета на Бон. Работила е като асистент режисьор в Кьолн, Бон, Оснабрюк, Хановър, а също и като мениджър продукция за пърформанс колектива SIGNA. Преводач е за фестивалите Stückemarkt и Neue Stücke aus Europa. От 2008 до 2014 работи в германското радио WDR, отдел радио-пиеси. Понастоящем е асистент продуцент в Studio Я в Maxim Gorki Theater, Берлин