АСТ фестивал за свободен театър „Яйца от свободни кокошки“

16 – 20 ноември 2011, София

 

Реализира се от Асоциация за свободен театър с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община, Министерство на културата, Национален фонд „Култура” и Фондация „Етюд”.

Първият в страната АСТ Фестивал за свободен театър бе проведен като част от дългосрочната програма за популяризиране на българските изпълнителски изкуства в чужбина,разработваната от АСТ съвместно с Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства – IETM. В основната програма бяха представени 15 български сценични продукции от областта на съвременния театър, танц и пърформанс. Сред съпътстващите събития бяха изложбата „Речник на Свободния театър”, която представи документация по възприемането и дейностите на свободния театър в България през последните 20 години, четиридневно гостуване в София на 15 чуждестранни мениджъри в областта на изпълнителските изкуства, които имаха възможността да се запознаят с новата българска продукция, авторите й и културните институции. Събитието получи добър медиен отзвук, привлече вниманието на публиките и създаде условия за професионална среда за обмяна на информация и опит. В обществен план АСТ Фестивал за свободен театър допринесе за разнообразяването на столичния културен живот и респекта към индивидуално авторско мислене. Положителен резултат беше и активният отзвук на международните ни гости, както и поканата за организиране и домакинство в София на пленарна сесия на IETM 2014.

ЕКИП:

Организатори на фестивала:

Изпълнителен директор: Юлия Денчева

Oрганизатор, Koординатор чуждестранни гости: Младен Алексиев

Oрганизатор, Координатор сценични събития: Веселин Димов

Сътрудник чуждестранни гости: Златина Толева

Сътрудник печатни материали и паралелни събития: Ангелина Георгиева

Връзки с обществеността: Преслава Преславова и Нина Донева

Творчески екип:

Творчески директор: Мария Минкова

Идеи и криейтив: Ида Даниел, Светозар Георгиев

Каталог:

Текстове: Младен Алексиев, Ангелина Георгиева

Редактор: Веселин Димов

Дизайн: Мария Минкова

Превод: Атанас Игов

Видео-трейлър:

Творчески директор: Мария Минкова

Идеи и криейтив: Ида Даниел, Светозар Георгиев

Анимация: Весела Данчева, Compote Collective

Звукозаписно студио и музика: Bluba Lu Records, Bluba Lu

Глас зад кадър: Петър Мелтев

ПАРТНЬОРИ:

АСТ Фестивал за свободен театър се реализира от АСТ Асоциация за свободен театър, с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община, Министарство на Културат,  Фонд Култура и Фондация Етюд.

Международен партньор:

IETM – Contemporary Performing Arts Network

Медийни партньори:

БНТ, TV7, Една седмица в София, Едно, Списание Интро, www.stand.bg, www.sofialive.bg

Фотографи: Калина Янчулева, Йосиф Аструков, Яна Пункина

Криейтив партньори:

Мария, Ида и Светльо;  Bluba Lu Records

Със съдействието на: Платформа „Нови драматургии”, Фондация „Арт офис”, Compote Collective, Bluba Lu Records, Maria&Ida&ghostdog, Domayne Boyard и Метрореклама.

Със съдействието на фестивални пространства:

Театрална работилница „Сфумато“, Център за култура и дебат „Червената къща“,Студио „Suspacious“, КЕВА, Дерида Денс Център, Столичен куклен театър, Младежки театър, Арт хостел, Народен театър (Сцена на 4 етаж) и Галерия „Снежана“.