АСТ Фестивал се организира от АСТ Асоциация за свободен театър.

Асоциация за свободен театър (АСТ) съществува от 2009 година и е обединение на 45 сдружения, организации и професионални артисти на свободна практика в сферата на изпълнителските изкуства. Основни цели на организацията са:

  • обединяване, координиране и изследване на свободната театрална и танцова сцена в страната;
  • създаване на по-добри условия за професионална работа на принципа на свободната инициатива и проектното начало;
  • насърчаване на разнообразни артистични практики и развиване на нови аудитории;
  • отваряне на българската свободна сцена за процесите в европейското културно поле и нейното активно представяне в международен контекст.

В досегашната си дейност Асоциацията е организирала множество работни срещи, най-значимата от които до този момент е конференцията „Международна среща по въпросите на свободния театър” с участието на европейски експерти. Друга дългосрочна мисия на АСТ е осигуряването на възможости за регулярно представяне на свободни продукции пред публика. Екипи на АСТ участват в дебатите и обсъжданията относно законовата уредба и стратегията в областта на изпълнителските изкуства в страната.

От 2011 година АСТ организира АСТ фестивал за свободен театър в София, който се превърна в ежегодна инициатива и платформа за представяне и диалог.

Първото издание показа 15 независими български театрални и танцови продукции, като бяха поканени и 13 чуждестранни културни оператори от Европа, Америка и Азия. През 2012 година бяха представени 16 представления и поканени 14 междунарoдни експерти. През 2013 година фестивала се организира под мотото «Добавяне на стойност» и ще представи над 30 заглавия през месец ноември, 3 перформативни акции и тридневен форум за културни политики с участието на 10 европейски експерта.

Асоциация за свободен театър е член на международната мрежа IETM и беше организация-домакин на пленарната среща на мрежата през октомври 2014 година в България.

Последвайте АСТ Фестивал във Фейсбук и Инстаграм.

АСТ Асоциация за свободен театър
ЕИК 175782872
Адрес по регистрация: бул. Драган Цанков 17, ет. 4, ап. 6, София
Представляващ: Стефан Прохоров

Координация:
act@actassociation.eu

Уъркшопи:
workshops@actassociation.eu

Вашият коментар