Абсолютно начинаещи

Уъркшоп
Венелин Шурелов (България)

“I’ve nothing much to offer
There’s nothing much to take
I’m an absolute beginner
And I’m absolutely sane
As long as we’re together
The rest can go to hell”
Дейвид Боуи

Прави впечатление, че дигиталните изкуства са труднодостъпна територия за начинаещите. Вникването в техните специфики и „проговарянето“ на техния език изисква широка грамотност. Безспорно комплексните умения в електроника, математика, програмиране и базисни рисувателни способности са голямо предимство, но следва да се съчетаят с богата теоретична култура, отлично познаване на историята на изкуството, всевъзможни сръчности, умения в комуникацията, публичността, екипната работа, социалната ангажираност, изграждане на общности, управлението на проекти, връзката с институции, педагогическа практика, лекторски опит, кураторски инициативи. Малцина могат да съчетаят подобна многопосочност и да бъдат постоянни в една силно взискателна среда.

Ако се намирате на някакъв етап в усвояването на тези специфични художествени практики ще ви се наложи многократно да отговаряте на въпросът: Какво е дигитално изкуство? Уъркшопът предлага тренинг за справяне с това натрапчиво питане.

Доц. д-р Венелин Шурéлов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия, България – PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“, НХА (2008-); Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), „Subhuman theatre“ (2004-) и арт група „Via Pontica“ (2002-2005).

Живее и работи в София.

Къде: Сцена Дерида
Кога: 18.11.2021
Продължителност: 10:00 – 17:00
Билети: 20 лв
Брой участници: 15

Форма за регистрация