Партитури за колективно тяло

Танцово-визуален уъркшоп
Карин Пауър и Алдо Джаноти (Австрия)

В този уъркшоп визуалният артист Алдо Джаноти и хореографката и изпълнителка Карин Пауър предлагат пространство за колективно мислене чрез въплътени хореографски практики и визуални партитури, базирани върху инструкции.

„Създаваме сценарии, които да направят „промеждутъците“ осезаеми, за да изследваме нови форми на заедност, да преговаряме отношения и да практикуваме емпатия.“

Идеята за партитурата като „пълно описание на хореографска композиция във визуална форма“ ще бъде началната точка, от която ще развием ситуации, рефлектиращи върху представите за колективност, променящи социалните поведения и разследващи „мек партиципативен“ подход.

В първата част на уъркшопа изследваме практиката на мисленето чрез тялото за гореспоменатите представи. След това ще преминем към развитието на визуализирани инструкции. Партитурите, произлезли като резултат, ще бъдат тълкувани и анализирани заедно.

Уъркшопът е за танцьори, пърформъри, визуални артисти

Относно колаборацията:
Фундаменталният интерес да съчетаем двете си практики базира върху връзката между абстрактните, илюстрирани умствени концепции и тяхното въплъщение и задвижване. Заемаме се с въпроса как формалните репрезентации на концепциите могат да бъдат тълкувани и как тяхното значение може да се огъне и премести, да стане гъвкаво чрез физическата им манифестация. Двуизмерните репрезентации на Алдо не могат да бъдат преместени или променени като такива, докато ефимерните качества на изпълнителското тяло не могат да бъдат категоризирани с ясно и еднозначно, тъй като носят множество значения и са амбивалентни единици в преход, без ясни лимити и граници.

Карин Пауър е австрийска хореографка и пърформанс артист. След образованието ѝ в ArtEZ Institute в Арнем, Нидерландия, тя работи съвместно с хореографи, филмови режисьори и визуални артисти, сред които Liquid Loft/Chris Haring, Davis Freeman, Mike O’Connor и Maureen Kaegi. От 2015 насам работи активно с австрийската компания Liquid Loft. Представленията ѝ са показвани на ImPulsTanz, Tanzquartier Wien, Donaufestival, Salzburger Tanztage и Paintbrush Factory в Клуж.

Италианският визуален артист Алдо Джаноти живее и работи във Виена от 2000 г. Рисуването играе ключова роля в неговата творческа практика, като той го използва, за да предаде социално-политически концепции. В своите предимно сайт-спесифик работи той обича да прилага множество различни форми на изразяване като рисуване, фотография, видео, инсталация и скулптура. Алдо Джаноти е работил съвместно с Albertina and mumok във Vienna, Kunsthaus Graz и MAMbo Museum в Болония, Италия.

Къде: Национален студенстки дом, зала 304
Кога: 20 и 21.11.2021
Продължителност: 10:00 до 18:00
Билети: 40 лв.
Брой участници: 15

Работен език: английски

Форма за регистрация

Уъркшопът се осъществява с подкрепата на ДОТА Австрия и Австрийско посолство София.