A-Wake

солов танцов пърформанс
Мириам Енгел (Анджела Денс Къмпани) Израел

Момент от живота. Печална песен, годишнина, носталгия или обезверяване. A-Wake е уникален поглед, искрен до сълзи от смях или тъга, в личния живот на един кариерист, перфекционист, неорганизиран, човек. Жена.

A-Wake е поетичен и предизвикателен монолог за пространствата на времето и тялото. Прескача между биография и образ и сортиране на лични прозрения чрез физическа виртуозност, пеене и актьорска игра. Използвайки елемента на водата като символ на младост, памет и отражения, Енгел създава огледало на душата, или кристална топка на гадателка, търсейки момент на разговор очи в очи – на внучка с баба, или на една жена със себе си.

Чрез ритъма на ежедневните ритуали спектакълът преминава през сакрално и профанно. Адаптирайки класически и канонични музикални композиции, A-Wake се изправя срещу концепцията за безсмъртие, лутайки се между това да се превърне в реквием за младостта, или празник на вечността.

Енгел създава A-WAKE в памет на баба си, танцовият артист Дора Мушанова (1920-1994), пионер, артист и преподавател в София, България, в началото и средата на ХХ век.

 

Хореограф и изпълнител: Мириам Енгел
Музика: Моцарт, Клаудио Монтеверди, Arvo Pärt, Фабиан Андре, Уилбър Шванд
Осветление: Валентин Абрамов, Ги Галили
Асистент: Олеся Пантикина

 

За Мириам Енгел и Анджела Денс Компани
Израелската хореографка Мириам Енгел е внучката на пионерката в танцовото изкуство Дора Мушанова, авангардна танцова иноваторка в Германия и България. Откакто на 20 ѝ връчват Sharett, наградата за професионални танцьори на Американско-израелската фондация, Мириам работи в множество танцови компании и проекти в Израел и Европа, натрупвайки опит както като силен водещ танцьор, така и като креативен творчески сътрудник.

Мириам Енгел хореографира танцови проекти от 2008 насам, а през 2011 основава Angela Dance Co. Jerusalem, професионална танцова компания, която изпълнява и обикаля по турнета в Израел и по целия свят, и Неправителствената организация Dance Space Jerusalem, културна и образователна организация, която поддържа професионални програми и проекти, свързани с танц, пърформанс арт, с тялото и с общността. Тя е артистичен директор и куратор на фестивала Mazya Dance в Йерусалим, както и хореограф и водеща актриса в Mikro Theater Company.

Къде: Сцена Дерида
Кога: 13.11.2021/19:30 ч.
Продължителност: 70 мин
Билети: 15 лв. / 10 лв. с намаление

Събитието се реализира с подкрепата на Посолството на Израел в София, Министерството на външните работи и Асоциацията на хореографите.