19.10.2019 (събота)
19:00
ДНК – пространство за съвременен танц и театър
пл. „България“ 1 (срещу фонтаните в подлеза на НДК)

100 мин.
Изпълнява се на немски език, субтитри на английски

В пиесата на Ибсен „Призраци“, Освалд моли майка си да му помогне да умре. Точно като нея, обществата по целия свят имат съмнения дали имаме човешко право сами да определим смъртта си. Запознахме се с нашия Освалд, 81-годишната Марго, на 1 април 2014 г. и останахме с нея през последните ѝ дни, когато тя приключваше последните си дела, отиваше на последните си срещи и вечери за сбогуване, и накрая се присъединихме към нея по пътя ѝ към Швейцария – до мястото, където на няколко организации им е позволено да практикуват евтаназия.

„ИБСЕН: Призраци” документира тази специална среща. То не решава моралната дилема на медицински асистираното самоубийство, а добавя още дилеми към нея. Какво е позволено да се показва в театъра? Кога ставаме воайори? „ИБСЕН: Призраци” е спектакъл едновременно за умирането и безсмъртието. Както казва самата Марго: „Докато моята история се разказва, аз всъщност не съм мъртва“.

„Маркус и Маркус” са театрален колектив от Хилдесхайм, Германия. Маркус Шефер обича да общува, да измисля идеи и да играе. Маркус Венцел предпочита сам да изработва нещата някъде в тъмна стая, но освен това и да пише текстове и да играе. Лара-Джой Хаман се грижи за всичко – както артистично, така и организационно. Каратина Еколд заснема и монтира всички видео материали и е отговорна за визуалната среда. Техните произведения се характеризират с интензивни изследвания, чиито резултати са монтирани във филми. Колективът се интересува от начините, по които си взаимодействат сцената и реалността.

„Маркус и Маркус” са получили наградата на Джордж Табори Фьодерпрейс „Best OFF − Festival Freier Theater” и наградата на журито на фестивала „Kapitalismusschredder”.

Копродукция с Gessneralle Zürich, ROXY Birsfelden и Mousonturm Frankfurt.

Финансирана от Stadt Zürich Kultur, Kanton Zürich, Migros Kulturprozent Fondation, Nestlé pour l’art, Ernst-Göhner Stiftung, Fachausschuss Theatre и Tanz BS/BL.