ПОВЕЧЕ НЕ ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ БЕРНХАРД

Дата и час: 14 ноември, вторник, 18:00 ч.

Място: ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

Адрес: пл. „България“ 1 (срещу фонтаните в подлеза на НДК)

Жанр: Пърформанс-лекция

Език: български с английски субтитри

Времетраене: 70 мин.

Екип:

Александър Митрев и Ида Даниел – идея и концепция

Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел – текстове

Александър Андреев и Владко Мурдаров – превод

Тодор Стоянов и Александър Даниел – музика

Татяна Димова – сценична среда

Участват: Александър Митрев, Цветомира Даскалова и Деница Даринова

Синопсис:

Ако попитате някой австриец дали знае кой е Томас Бернхард, ще получите в отговор нещо като: да, онзи мрънкащ старец! Но после бързо ще последва: Да, във Виена има едно кафене, в което още се знае на коя маса е седял.

Когато преди година и половина, Александър Митрев откри за себе си Томас Бернхард, той нямаше чувство, че се среща с мрънкащ старец. Беше неистово впечатлен от силата на думите и странно съчувстващ на един живот преминал в болести.

Когато Александър Митрев прочете на глас няколко от текстовете на Бернхард на Ида Даниел, двамата решиха, че искат да прекарат дълго време с австрийския писател и драматург. И започнаха да фантазират.

„Повече не или така нареченият Бернхард“напомня на лекция, в която методът на изследване е поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата. Сценичното действие е в непрекъснат диалог с потенциалното, възможното и съвременното.

В спектакъла се използва интезивно сценичен дим.

Организация: “Нейно Величество Тенджерата под налягане” – сдружение за съвременно изкуство в условия на високо напрежение и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Билети онлайн: https://www.epay.bg/v3main/sale/user/view?saleid=7678089306