(демо версия 1.0. на Менторска програма за изпълнителски изкуства)

Тази година АСТ Фестивал за свободен театър стартира програмата „Match Point“, с която цели да предложи подкрепа за развитие на  прохождащи професионалисти в областта на съвременното изкуство. В първата версия на проекта, или така нареченото “демо”, трима утвърдени мениджъри в сферата на изпълнителските изкуства на свободен-проектен принцип ще бъдат ментори на АСТивни културни оператори, които все още навлизат в своята професионална кариера. Те ще се срещнат със своите 3 ментита за програма в рамките на АСТ Фестивал за свободен театър.

Ако ти имаш желание и амбиция за професионално развитие именно като мениджър или продуцент в областта, то няма защо да се колебаеш! Изпрати ни CV/автобиография и мотивационно писмо (до 27.10.2017 / петък/), изразяващо най-силно мотивите ти да се включиш. Очакваме твоята кандидатура на act@actassociation.eu

Може би именно теб те очакват 3 АСТивни дни (13 – 15. 11.2017)  за споделяне на опит, знания, умения, емоции и контакти в пряко взаимодействие с твоя ментор. Заедно с него ще се потопите в интензивни фестивални приключения с всички международни срещи, презентации, спектакли и дискусии. Този експеримент може да бъде начало на споделено пътуване с множество точки на пресичане!

Програмата е за теб, ако намериш пресечни точки в: 

 • проявяваш силен интерес към развитието на съвременните изпълнителски изкуства;
 • имаш амбиции да изпълняваш ръководна позиция в сферата на културата;
 • готов си да отделиш времето си в рамките на три дни на АСТ Фестивала и да се посветиш на преживяването (13 – 15. 11.2017);
 • обичаш да се запознаваш с много нови хора и да научаваш нова информация;
 • не спираш да се учиш и имаш търпението да бъдеш воден от своя ментор;
 • си студент в една от следните специалности: Културология, Културен мениджмънт, Артмениджмънт, Театрознание, Театрален мениджмънт, Продуцентство и други пресечни специалности (не задължително условие)
 • свободно общуваш английски език.

Няколко основателни причини, поради които да се впуснеш смело в това приключение:

 • ще имаш възможността да се запознаеш с артисти и културни професионалисти, както от България, така и от цял свят;
 • ще получиш тридневен достъп до всички събития на фестивала;
 • ще споделиш 3 интензивни дни с вече утвърден професионалист и ще можеш да продължиш комуникацията в бъдеще;
 • ще създадеш контакти с професионалисти от свободната изпълнителска сцена в България;
 • ще се запознаеш с културни експерти от целия свят, които ще споделят повече за практиките в техните страни;

Ако все още изпитваш дори и малко колебание дали си заслужава да кандидатстваш за нашата програма, ще споделим имената на менторите, които с нетърпение очакват да се запознаят с теб:

Гергана Димитрова* – основател на ОСАИК „36 маймуни“

режисьор и драматург

Елианна Лилова ** –  директор на One Dance Week и културолог

Неда Соколовска *** – основател на Студио за документален театър VOX POPULI и режисьор

* Гергана  Димитрова завършва културология в СУ „Кл. Охридски”, режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и в театралната академия „Ернст Буш” в Берлин. От 2006г. работи като преводач и режисьор на свободна практика. Основател и председател на „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни” от 2007г. тя може да бъде много полезна в областите: продуцентство, мениджмънт, драматургия, режисура, културна политика в областта на изпълнителските изкуства.

*** Елианна Лилова е културолог и комуникационен специалист по образование.
След няколко динамични години, посветени на рекламата и комуникациите, Елиа попада в капана на културните индустрии и открива своето поприще. Новата ѝ страст я отвежда до нуждата от нови умения и знания и записва магистърска програма „Културен мениджмънт“, която детерминира професионалната ѝ и лична заетост, а именно – културното инженерство. Идеите за изграждане на устойчиви културни политики и стратегии, които бунтовнически се култивират чрез придобития опит, се надява да изкристализират в нова академична степен.

През последните години Елиа основно работи за развиване и разнообразяване на социалния и културен живот в България, като инициира и участва в множество културни проекти.

*** Неда Соколовска е театрален режисьор, документалист, основател на „Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ“.От 2012 година, въвежда и развива „вербатим“ техниката в българския театър. Режисьор е на спектаклите „Майките“ (номинация за най-добро представление АСКЕЕР 2013), „Яце форкаш“ (награда ИКАР 2013 за драматургичен текст), „Але хоп – по високо опъната тел“ (номинация за майсторко техническо изпълнение ИКАР 2014), „Установено при огледа“, както и емблематичната поредица „Невидими“, която изследва живота на маргинални и „невидими“ за обществото социални групи. Носител е на наградата на Министерство на Културата за постижения в българската култура. От 2016 инициира арт док платформата „В/ХОД“ съвместно с „Център за култура и дебат „Червената къща“, която отваря територия за изследване на действителността с инструментариума на изкуството.

Очакваме твоето CV и мотивационно писмо на e-mail act@actassociation.eu не по-късно от 27.10.2017 / петък/ ! Сега сервисът е твойте ръце, възползвай се за Match Point!

Match Point е демо версия 1.0. на инициативат “АКТИВНO ПАРТНЬОРСТВО – проекта за развитие на млади професионалисти и обмен на дори практики между Берлин и София” е инициатива в партньорство с Performing Arts Program (PAP), Performing Arts Festival (PAF) /Берлин/ и АСТ Асоциация за свободен театър и АСТ Фестивал за освободен театър /София/ с подкрепата на Гьоте-институт София.