АСТ Фестивал за свободен театър #6profile1

под надслов: БАЛ с каски

oт 11 до 17 ноември 2016г. в гр. София

 

 

За шеста поредна година АСТ Фестивал за свободен театър подготвя БАЛ-ът на свободната творческа воля и будното самосъзнание. Празникът отбелязва днешните победи и поражения, като е подготвен за утрешната реалност, която създаваме днес.

В световната културна история фестивалите са били празнични събития, честващи победи или постижения и празнуващи опасния екстаз на живота. В ситуации на огромни социални, политически или икономически катаклизми, хората винаги са намирали спасение в празника. Нашият празник – нашият бал –  днес се случва в подобна ситуация на всеобща тревожност. Светът около нас се променя реАСТивно. Виждаме това през десетки примери всеки ден: разрухата на останки от древни цивилизации; нападения по време на концерти; радикалното дясно, което не иска кулутура и образование; радикалното ляво, което не иска статуквото на капитализма да продължава; бежанци, които търсят сигурност там където сигурността или се престарава или хич не успява. Списъкът се обновява всеки ден.

 

През 2016-та, АСТ Фестивал няма как да пренебрегне ситуацията в света около нас и да отбележи артистично пиршество на естетическото разнообразие. БАЛ на театралната реалност – Първо международно издание с 4 чуждестранни спектакли (от Германия, Франция и Полша) и 10 български продукции (селекция от последната година). Седем празнични дни за: форуми, уъркшопи и срещи за международни артисти и конкретна визуализация за близкото бъдеще на независимата сцена.

Рефлексия на локално и провокация на глобално, с подготвяните близо година иновативни проекти за: стратегия “Споделена визия”, Център за независимо изкуство “Топлоцентрала” и „Синергия нов модел за управление на ОКИ Средец  с включван на свободната творческа сцена.

Фестивалът е празник, които чества съвременните функции на театъра, а именно: да задава актуални въпроси и не винаги до предлага “точните” отговори, да свали маските, които са ни наложили, но да бъде готов да постави каските, които днес понякога са необходими.

 

АСТ Фестивал за свободен театър 2016 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

Проектът се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

 

 

АСТ Фестивал се реализира в партньорство с: ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата, Фондация „Арт офис“, Гьоте-институт България, Френски културен институт България, Полски институт в София, Център за култура и дебат “Червената къща”, Derida Dance Center, TimeHeroes, Нощ на театрите и вода Савина.