Жанр: Пърформънс

Дата: 17 октомври, 18:30 и  20ч.

Времетраене: 60 минути

Място: Bulgaria Mall

Адрес: бул. България 69

Брой участващи: 50

Трайлър на спектакъла: http://vimeo.com/user3471939/secretradiosf

 

Екип:

Информбюро и ЛИГНА заедно с Гьоте институт България представят Тайно Радио

концепция: Стефан А. Щерев и ЛИГНА

текст: Оле Фрам, Торстен Михаелсен и Михаел Хюне

звукова среда: Емилиян Гацов-Елби

в сътрудничество със Spitfire company – Bezhlavi o.s. Czech Republic

Синопсис:

“Истинската власт започва там, където започва тайнствеността” Хана Аренд

Животът ни се намира под непрекъснато наблюдение и контрол. Всеки ден изпращаме с мобилните си телефони, кредитни карти и имейли данни без да знаем точно къде, но знаем, че те са някъде там: тайните служби. Артистите от „Информбюро” и LIGNA питат – нима трябва да формираме нови тайни общества като в миналото, за да избягаме от този монопол на и над контрола?

„Тайно радио” кани публиката да се превърне в таен агент в едно от най-контролираните и прозрачни пространства, прототип на публичното пространство на бъдещето – търговския център, или т.нар. мол. Всеки ще бъде поведен с тайно радио на лична мисия през мола, ще пресреща други агенти, ще изпробва техники да прикрива действията си и да поставя под въпрос властовите структури на обществото ни. Как то и държавата биха се справили без тайни служби? Разпространявайте тайните техники!

Организация:

Основан през 1997 г. в Хамбург, LIGNA е колектив от медийните теоретици, радио, театрални и пърформанс артисти Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Михелсен. В представления, перформативни намеси в градска среда и инсталации те изследват потенциала за действия на разпръснати и временни групови формирования от хора. Предпочитано място на акциите им е все по-подчиненото на контрол и наблюдение публично пространство. Като вид артистично противопоставяне те измислят жанра на радио балета – хореография от забранени и изключени жестове, която достига до всеки от участниците по радио станция. Те ги връщат в пространството групово и неконтролирано.

„Тайно радио” е втората съвместна работа на LIGNA с „Информбюро” след проекта „Без радио не мога” (2013), както и второ участие на „Антистатик” след радиобалета „Новият човек” (2011).

В сътрудничество с: Life Long Burning, Nomad Dance Academy, STATION-Service for contemporary dance-Belgrad :С подкрепата на Програма „Култура” на ЕС, Гьоте-институт в България, Министерство на културата на България и България Мол.