Жанр: физически театър – работа в прогрес

Дата: 16 октомври, 20:00ч.

Времетраене: 80 минути

Място: Университетски театър  – НБУ

Адрес: ж.к. Овча купел. ул. Монтевидео 21

Седящи места: 120

Екип:

режисьор: доц. Възкресия Вихърова

архитект: доц. Зарко Узунов

участват: Ася Иванова, Добриела Попова, Василия Дребова, Стойка Стефанова, Ренета Иванова, Златина Никифорова и Мартина Апостолова

звук: Боян Панов и Мартин Люцканов

осветление: Георги Батилов

администрация: Мартин Стоянов

Синопсис:

“Бит» е проект с над двайсетгодишна история. В периода 1989 – 1991, след дълъг процес на проучване Възкресия Вихърова и още трима актьори създават представлението «Бит” по “Бит и душевност на българския народ” и “Оптимистична теория за българския народ” от известния български публицист и народопсихолог Иван Хаджийски. По-късно представлението се превръща в модул за изследване и тренинг като част от обучителната програма в департамент «Театър” на Нов български университет. Екипът, който участва в представлението, се променя през годините, като всяка работна група допринася с личното си проучване за разработването на темите на спектакъла. Така се изграждат езикът и формата на крайния реазултат. В основата на “Бит” е структурната трансформация на автентични български народни танци и ритуални поведенчески модели. Представлението е обиколило много от най-престижните фестивали и театрални форуми в Европа. Това е последната версия на спектакъла от декември 2011.

Организация:

Създаден е през 2000 година като самостоятелна структурна единица, Университетски театър към НБУ има многогодишна театрална практика, разпознавана  като Театър на голия охлюв. Всеки сезон, Театър на голия охлюв се появяваше на сцената на един или друг столичен театър, търсейки своето място и публика. През февруари 2010 година  официално бе открита Университетската театрална база, която приюти странстващата практика на Театър на голия охлюв  и  е най-новият театър на София.

Екипът на Университетския театър се надява, че ще се постави началото на  други и още партньорства за НБУ и ще се разшири възможността за правене на театър –  за младите, за иновативните, за всички, които харесват и правят добър театър.