Интерактивно театрално представление на Сдружение „Реплика” по мотиви от едноименната пиеса на най-популярната млада полска драматуржка Дорота Масловска

къде: Център за култура и дебат „Червената къща“

Режисьор: Георг Жено
Художник: Лили Джагарова
Участват: Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Благой Бойчев, Боряна Пенева, Ина Добрева и Милко Йовчев

“Само, ако покажеш раните си, те могат да бъдат излекувани! Ако ги скриеш, никой не може да ги излекува! (Йозеф Бойс)

Този мотив беше водещ в нашата работа над пиесата. Именно създаването на лечебни процеси беше основната цел на репетициите ни.

Относно съдържанието на пиесата: Мъж и жена – „двама бедни румънци, които говорят полски” – друсани, в стари и мръсни дрехи, съвършено непредсказуеми пътуват през полската провинция. До една бензиностанция те стават похитители на кола, чийто шофьор се страхува за живота си. Жената (която изглежда бременна) шокира шофьора с откровения си разказ за своя сексуален живот, а мъжът го заплашва с убийство.

… Така нашите двама отчаяни герои блуждаят из провинцията – между делириум и болезнени прозрения – и търсят обратния път към Варшава. Там мъжът трябва да бъде точно в осем сутринта, защото е на снимки в популярен полски сериал, в който играе една от главните роли. Двамата осъзнават, че всички “нормални” хора, които срещат по пътя си, са “луди и разбити” не по-малко от тях. Това е социална драма, „филм на ужасите” и страховит кошмар с “хладни пробуждания”. С острите конфликтни диалози в пиесата, в сложната игра с най-тъмните страни на хората и техните клишета авторката виртуозно поддържа баланса между комедия и хорър.