Здравейте,

Колкото и да не ни се иска, тролеят е гениално изобретение. Тази кръстоска между автобус и трамвай е по-енергоефективна от своите първообрази, оставя минимален отпечатък върху околната среда и не допринася за шумовото замърсяване.

Свободният театър доскоро беше една маршрутка. Вдигаше шум, хабеше много ресурси (не финансови, те по-скоро липсваха), не поемаше много хора, обикновено само тези, които редовно се возят, знаеха откъде да се качат и къде ходи това нещо и да, шофьорите са врели и кипели като таксиджии, могат да ти кажат всичко за живота. Но пък всяко пътуване се помнеше дълго. Доскоро чарът на свободната сцена беше дискретен и малко опасен. Това се промени.

Онова специално вътрешно горене, което движи напред свободните артисти, ни отведе до новия дом – Толоцентрала, до нови публики и подходи към живота и творчеството. Тазгодишният фестивал отразява тези процеси. За първи път от девет години, българската селекция от спектакли беше извършена от самите кандидатстващи артисти. Всеки от тях гледа работата на всички останали кандидати и анонимно даде своята оценка по шест критерия – концепция, реализация, иновативност, актуалност, достъпност и устойчивост.

Резултатът е налице – една богата, разнообразна, леко еклектична програма, в която съжителстват класически текстове и пърформативни инсталации, видео-танц и съвременна драматургия. Всичко това е свободната сцена. И не само. Предстоят срещи със звезди на съвременния театър от ранга на Саша Валц, Фиа Менар, Мириам Енгел, Карин Пуър, трупата на Сеньор Серано, т.е. среща с тях самите. Десет български и пет чуждестранни спектакъла, единайсет уъркшопа и една кръгла маса.

Вътрешно горим, няма спор. Но искаме да се превърнем в електричество. Не само заради топенето на полярните шапки. Не е ясно в какво може да еволюира една маршрутка. Споделено пътуване? Uber? Нищо, че е незаконно. Все още ни предстоят интересни времена по неприятен начин. Промяната е в ръцете на всеки един от нас. Понякога най-налудничавите идеи, като например да кръстосаш трамвай и автобус, водят до неочаквано добри резултати. Понякога не. Предстои да разберем.

Добре дошли на единайстото издание на АСТ Фестивал за свободен театър!

– Стефан Прохоров, председател на Асоциация за свободен театър