АСТ фестивал за свободен театър 2
14 – 18 ноември, 2012, София

 

Фестивалът се организира от АСТ Асоциация за свободен театър в сътрудничество с Фондация “Арт Офис” и платформа „Нови драматургии“. Съфинансиран е от Програма “Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019г, Министерство на културата, Фонд Култура, Гьоте-институт и Американското посолство в България.

Първото издание на АСТ фестивал за свободен театър се проведе през ноември 2011г. Постигнатият успех ни провокира да се заемем за втори път с организирането на такъв фестивал – заради интереса, активността на участниците, провокацията за дискусии в обществото по въпросите за съвременния театър и разпознаването му от по-широката публика.

По време на второто издание на фестивала ще представим 16 продукции (голяма част от тях са премиерни за 2012 година), съпътстваща образователна програма от лекции, дискусии и уъркшопи и международно посещение на 15 мениджъри в областта на театъра от Европа и Америка.

АСТ Фестивал за свободен театър 2 ще се проведе от 14-ти до 18-ти ноември 2012 година на различни локации в София: Център за култура и дебати „Червената къща”, Театрална работилница „Сфумато”, Ателие „Пластелин”, Читалище на ул. Искър, Столичен куклен театър, С.А.М.С.И., Студио „Suspacious”, Централна баня, Студио 5 на НДК. С подкрепaта на Чешки културен институт, Гьоте – институт София, Дерида Денс Център, К.Е.В.А. и Американ корнър.

Целта на АСТ е да превърне Фестивала в ежегоден. Това ще допринесе за стабилизиране и активиране на творческа среда, която да привлича нови практици, да разработва нови пространства и да създава нови публики.

ЕКИП

Организатори на фестивала:

Изпълнителен директор: Юлия Денчева 

Koординатор чуждестранни гости: Калина Вагенщайн

Координатор уъркшопи: Албена Тагарева 

Координатори сценични събития: Здрава Каменова и Василена Радева

Връзки с обществеността и ПР: Елена Пенева 

Образователна програма – уъркшопи, лекции и дискусии: Ангелина Георгиева, Платформа Нови дарматургии, Александър Мануилоф, Светозар Георгиев, Галина Борисова

Творчески екип:

Идеи и криейтив: Ида Даниел, Светозар Георгиев

Дизайн: Мария Минкова

Превод: Александър Мануилоф

ПАРТНЬОРИ:

Фестивалът се организира от  АСТ Асоциация за свободен театър в сътрудничество с Фондация „Арт Офис” и платформа Платформа „Нови драматургии”. Съфинансиран е от Програма “Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019г, Министерство на културата, Фонд Култура, Гьоте-институт и Американското посолство в България.

Международни партньори:
Drama League, IETM International Contemporary Performing Arts Network, EEPAP, CITD

Криейтив партньори:
Мария, Ида и Светльо, 2MuchArt, Ромина Караколева, Dizart studio

Медийни партньори:
Българската национална телевизия
Stand.bg,Sofialive.bg,Timeart.bg, HighViewArt, Dnes.bg,  Teatri.bg, Jazz FM радио, FM+ радио, Списание Едно, списание VICE, Списание 360°,Списание 8

Със съдействието на фестивални пространства:
Център за култура и дебати „Червената къща”, Театрална работилница „Сфумато”, Ателие „Пластелин”, Читалище на ул. Искър, Столичен куклен театър, С.А.М.С.И., Студио „Suspacious”, Централна баня, Студио 5 на НДК.

С подкрепта на:
Чешки културен институт, Гьоте институт София, Дерида Денс Център, К.Е.В.А. и Американ корнър